Kom igång med 3D-utskrifter


Har du möjligtvis hört talas om 3D-skrivare och tror att vi är i en ny boom för högteknologisk tillverkning. Att det snart kommer gå att köpa Start Trek liknande replikatorer vilken dag som helst nu. Tja, utvecklingen har kanske inte kommit så långt än. Men vad är en 3D-skrivare och hur kan du utan att behöva köpa maskiner för miljontals kronor kunna använda tekniken redan nu?


Hur fungera en 3D-skrivare och vad används de till?

3D-utskrifter har faktiskt funnits under en längre tid, främst inom industrin. Liksom all teknik har hårdvaran blivit mindre och billigare och programvara som krävs har blivit lättare att använda. Även om 3D-skrivare fortfarande är relativt dyra, har priset kommit ned på en nivå så att även hobbyister kan köpa och använda dem. De har blivit mycket populära för dem som vill göra sina egna produkter och sedan delar med sig av sina ritningar och modeller.

Enkelt, är en 3D-utskrift en metod för att skapa ett solid fysiskt objekt från en digital 3D-modell. Anledningen till att det heter 3D-utskrifter beror på att utskrivningsprocessen liknas vid att skriva ut bläck på papper. Den mest populära moden kallade “extruderade skrivare", vilket innebär att de spruta ut sitt material ur ett munstycke. Det vanligaste basmaterialet är oftast plast som skrivs ut i lager för att så småningom skapa den färdiga utskriften.

Är en 3D-skrivare användbar för en privatperson?

3D-skrivare är definitivt användbara för vanliga människor, men frågan är egentligen om vanliga människor ser någon användning av dem ännu. Jag skulle säga ett det beror mycket på dennes tekniska kunskap och om han eller hon tycker det är roligt att skapa egna produkter.

Om du tillhör de personer som tycker om att skapa egna saker och har det som en hobby, då finns det ingen tvekan; de är användbara! Du kan skriva ut dina egna objekt och komponenter, som ett eget fäste för din webbkamera, reservdelar eller varför inte ett eget smartphone -skal. Thingivers har många färdiga modeller och projekt som du kan ladda hem eller få inspiration ifrån.

Det finns även många verktyg som är användbara för att skapa egna modeller. I ett annan inlägg går jag igenom några gratisverktyg.

Priser för 3D-skrivare är inte längre utom räckhåll. Visst, om du vill ha en hemma så kommer den kosta dig mellan 5 000kr och 20 000kr och uppåt, beroende på vilka funktioner du vill ha. Ett alternativ till att köpa en 3D-skrivare är att skicka iväg sin ritning till en så kallad hubb, där andra personer skriver ut åt dig för att sedan skicka dem till dig via post.

Uppdaterad den 17 September, 2017.

1 kommentar:

  1. Bra blogg. Skulle vilja se lite nyare inlägg om 3D skrivare :)
    / Robert
    3DFilament.se

    SvaraRadera