RepRap: 3D-skrivaren som skriver ut sig själv!

Om du har kännedom inom begreppet 3d skrivare för hobbyister har du säker hört talas om RepRap projektet, men du kanske inte vet vad det handlar om.

Bilden visar en av de första versionerna av Mandel.

RepRap (replicating rapid prototyper) projektet har som syfte att skapa en 3d-skrivare som kan skriva ut delar till en annan skrivare. Det låter kanske lite skrämmande, som om vi är på väg mot ett scenario som i Terminator filmerna. Men oroar dig inte, syftet är att skapa en 3d skrivare som är billig och lätt att underhålla. All design och programvara är fri och bygger på öppen källkod, därför finns det en uppsjö med olika varianter av skrivarna. Så om du har en 3d-skrivare eller känner någon som har en, kan du skriva ut de flesta delarna själv och köpa de andra komponenterna. Eller kan du köpa den som en byggsats från någon som sätter ihop alla delarna i ett paket.

Den första version av RepRap 3d-skrivaren hette Darwin och den andra version hette Mandel. Många av de nuvarande 3d-skrivarna som finns på marknaden bygger på dessa två modeller. Makerbots första maskin för att nämna någon.

För de delar som inte går att skriva ut används oftast enklare martial som går att köpa i järnhandeln, som stålstänger och stegmotorer. Elektroniken för att styra 3d-skrivaren använder Arduino, vilket är en öppen design för att skapa elektroniska lösningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar