Använd en 3D-skrivare för att bygga ditt egna vindkraftverk

Detta inlägg handlar om begrepp och tekniker inom området vindkraftverk. Den innehåller även beskrivningar och länkar till några 3D-utskrivningsbara vindkraftsprojekt.





Den viktigaste delen för att skapa elektricitet med hjälp av vindkraft är generatorn. Flera designer på generatorer finns tillgängliga på nätet, där den mest intressanta är skapad av Ben Rowland på Thingiverse. Den är ett exempel på en axiell flödesgenerator där de 3D-uskrivna delarna håller kopparspolar och magneter på plats. I videon nedan kan du hitta mer information om hur den fungerar.



Det du behöver för att bygga en generator, utöver de 3D-utskrivna delarna är magneter och koppartrådar. Dessa går att köpa i fackhandel eller återvinna från gamla elektronikdelar.


Den andra delen som behövs för att omvandla vindens kraft till en roterade rörelse är en rotor med blad. Det finns två designer att välja mellan, nämligen: Rotor med horisontal och vertikal axel. Typen som använder horisontal rotor är den vanligaste, den har ett torn som kan vända bladen mot vinden. Ett vindkraftverk med vertikal axel behöver större yta på bladen men behöver inte rikta dem mot vinden.


En rotor kan skapas genom material som går att köpa, som PVC-rör, eller kan tillverkas med delar som går att skriva ut, eller som en kombination. Ett exempel på en hemmabygd rotor kan ses i videon nedan:




Eftersom 3D-skrivarna i framtiden antagligen kan skriva ut större delar med högre precision är det inte omöjligt att vi i framtiden får ser fler förnybara energilösningar som kan tillverkas hemma.


Till vilka ändamål kan du använda ett utskrivet vindkraftverk? Som alltid är det din fantasi som sätter begränsningen. Du kommer inte att kunna skapa elen till ditt hus, på grund av fysiska begränsningar. Men du kan använda dem i undervisningssyfte, driva sensorer för ditt “gör det själv” projekt, driva en WiFi hotspot eller för att ladda din mobiltelefon oberoende av kraftnätet.

För att kunna lagra strömmen i batteri, behövs någon form av likriktare och styrelektronik. Båda går att köpa, eller kan du bygga dem själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar