Polera ditt 3D-utskrivna objekt med hjälp av ånga

Ett enkelt sätt för att polera ut synliga lager och små brister på 3D-utskrivna objekt är att försiktigt lösa upp dem med ånga av lösningsmedel. Nedanför finns en lista över några lösningsmedel som kan användas för att polera olika material:


ABS: Aceton
Akryl: De flesta Lösningsmedel
PLA: MEK eller "MEK Substitute"
PVA: Vatten
PVC: De flesta Lösningsmedel


Eftersom Aceton är allmänt tillgänglig används det oftast vid polering av ABS delar, se video nedan:



Denna metod är dock mycket grov och improviserad, den har därför en del nackdelar vilket inkludera:


  • Svårt att hantera och det är potentiellt farligt att använda kokande lösningsmedel i en lerkruka eller liknande kammare.
  • Kallbehandling genom att långsamt låta lösningsmedel avdunsta från pappershanddukar i en sluten behållare är mycket tidskrävande och det är svårt att observera delarna under processen
  • Att använda en sprayburk med lösningsmedel och spruta direkt på delen kan ger en inkonsekvent yta.
  • Att droppa med flytande lösningsmedel direkt på delen är oförutsägbar och kan ge en inkonsekvent yta, sannolikheten är stor för överexponering på vissa delar.


Därför utvecklade någon som kallar sig för “Micheal” på Instructables en metod som använder ultraljud. Den är tillverkad från enkla saker som en glasburk, en tom metallburk, en akvariumpump och några komponenter från en gammal luftfuktare som använder ultraljud.


Istället för att hetta upp lösningsmedel för att framställa ångorna eller genom att låta den kondenseras, använder den vibrationer för att producera en fin dimma.


Lösningen med att använda en maskin för att polera med ånga, löser många av problemen med de gamla metoderna. Detta genom att man bara kan släppa ned delar i en genomskinlig behållare och sedan trycka på "start" och låta maskinen producera en förutsägbar finish på egen hand. Utan problem med brandrisk, rök, eller något som ger en oförutsägbar ytbehandling. Eftersom maskinen stänger av sig själv finns det ingen risk att man råkar glömma den påslagen.


Nyckelkomponenten i den här maskinen kommer från en luftfuktare som använder ultraljud. Den använder en piezoelektrisk omvandlare (som en högtalare) för att skapa högfrekventa mekaniska svängning i en vätska som gör att en extrem fin dimma bildas. Densiteten hos dimman styrs genom att variera intensiteten hos vibrationerna via en potentiometer. Dimman i sig själv räcker dock inte utan en akvariumluftpump används för att blåsa den från dimkammaren till glasytbehandlingskammare där den kan kondensera på 3D-objektet. Detta luftflöde gör att luften rör sig inuti kammaren, vilket hjälper till att skapa en konsekvent yta.


Bilden visar maskinen, källa: Instructables
På bilden nedan kan du se några 3D-utskrivna föremål som är polerade med hjälp av maskinen. Du kan tydligt se på bilden att föremålet till höger är blankare än den icke-behandlade längst till vänster.


Bilden visar objekt som har exponeras olika lång tid, källa: Instructables.


Håll dock i åtanke att hållfaststyrkan på ditt objekt kommer att påverkas negativt av denna metod. Var också medveten om att denna process kan vara farlig och att de flesta lösningsmedlen är giftiga att inandas, giftiga vid hudkontakt och brandfarliga under vissa förhållande. Blanda aldrig lösningsmedel och rengör apparaten väl innan du byter till en annan kemisk lösning!


Video nedan visar en demonstration på hur maskinen fungerar.


2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera